June 4, 2023

Ini rupanya cara menukar tayar kereta dengan betul

Spread the love

Tayar kereta merupakan komponen yang sangat penting. Kegagalan pemilik kenderaan untuk menjaga dan menyelenggara tayar kereta dengan baik bakal mendedahkan pemandu, penumpang serta pengguna jalan raya yang lain ke risiko yang lebih merbahaya seperti kemalangan.

Selain itu, jika anda mengabaikan aspek penyelenggaraan seperti memeriksa tekanan angin tayar, tahap kehausan tayar dan sebagainya, tayar kereta anda juga sebenarnya berpotensi untuk pecah, bocor atau pancit ketika memandu di atas jalan raya.

Justeru pada artikel kali ini, kami akan kongsikan kepada anda cara-cara untuk menukar tayar kereta jika ia pecah atau pancit secara tiba-tiba.

Cara tukar tayar kereta
Langkah 1: Berhenti di tempat yang selamat

Elak parkir kereta di kawasan yang berbukit atau tidak rata
Jangan panik. Jika anda mendapati tayar kereta pecah atau pancit ketika memandu, pastikan anda tenang dan berhentikan kereta di tempat yang selamat seperti di bahu jalan, atau tempat yang mudah dilihat oleh pengguna jalan raya lain.

PRO TIPS: Jangan letakkan kereta anda di kawasan berbukit atau tidak rata. Pastikan jalan tersebut bersifat landai dan stabil. Jika jalan itu tidak rata, ia boleh menyebabkan kereta anda tergelincir daripada jack kereta.

Langkah 2: Letakkan tanda segi tiga amaran

Sebelum ini, Bjak ada berkongsikan kepada anda mengenai beberapa peralatan penting yang perlu sentiasa ada di dalam kereta, dan antaranya ialah papan tanda segi tiga amaran.

Sebaik sahaja anda memberhentikan kereta untuk memeriksa dan menukar tayar, pastikan anda meletakkan tanda amaran segi tiga ini sekurang-kurangnya 45 meter dari arah belakang kereta anda sebagai amaran kepada pengguna jalan raya yang lain bahawa kereta anda sedang mengalami kerosakan, dan seterusnya mengelakkan kemalangan.

Langkah 3: Keluarkan peralatan yang diperlukan

Sebelum mulakan proses tukar tayar kereta anda yang terjejas itu, pastikan anda terlebih dahulu keluarkan tayar spare yang ada di dalam bonet belakang kereta serta peralatan-peralatan lain yang diperlukan untuk tukar tayar kereta iaitu bicu (jack) dan soket perengkuh (lug wrench) atau sepanar roda. Jika anda menggunakan sport rim lain, pastikan nat khas untuk membuka rim tersebut juga dikeluarkan untuk digunakan.

Langkah 4: Longgarkan nat tayar

Gunakan lug wrench untuk menanggalkan nat atau skru tayar. Sebelum itu, ingat pesan kami tadi supaya meletakkan tayar di permukaan yang landai bagi mengelakkan kereta tergelincir daripada jack kereta ketika anda menukar tayar.

Langkah 5: Jack kereta

Biasanya, jack kereta diletakkan berhampiran dengan kereta. Elak daripada jack kereta anda dengan terlalu tinggi untuk mengelakkan kereta daripada terjatuh atau tergelincir. Cukuplah sekadar tayar kereta anda boleh dipusingkan.

Langkah 6: Tukar tayar kereta

Tanggalkan nat kereta ikut arah lawan jam. Kemudian, tarik keluar tayar yang rosak itu daripada kereta dan gantikan dengan tayar spare yang ada. Segera ketatkan semula nat tayar kereta tersebut.

Langkah 7: Pastikan nat tayar ketat

Turunkan semula kereta anda. Pijak lug wrench untuk pastikan cengkaman skru / nat adalah kuat dan selamat. Anda disarankan untuk mengetatkan nat tayar secara diagonal.