May 28, 2023

BN Terengganu umum tanding solo semua kerusi

Spread the love

KUALA TERENGGANU: Barisan Nasional (BN) dan UMNO tetap dengan keputusan sebelum ini untuk bertanding secara solo di semua kerusi pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15).

Setiausaha Badan Perhubungan UMNO negeri, Datuk Rozi Mamat, berkata UMNO akan meletakkan calon bertanding secara solo di 32 kerusi Dewan Undangan negeri (DUN) serta lapan kerusi Parlimen.

Keputusan bertanding secara solo tanpa kerjasama parti lain termasuk PAS sudah diumumkan oleh Pengerusi UMNO negeri, Datuk Seri Dr Ahmad Said sebelum ini.

“Kita tidak berganjak dengan keputusan bertanding secara solo terutama mempertahankan 10 daripada 32 kerusi DUN dan satu daripada lapan kerusi Parlimen yang dimenangi pada PRU lalu.

Pada PRU14, BN dan UMNO menang 10 daripada 32 kerusi DUN iaitu Kijal, Bukit Besi, Telemong, Seberang Takir, Batu Rakit, Permaisuri, Langkap, Jertih, Hulu Besut dan Kuala Besut, selain dua kerusi Parlimen iaitu Hulu Terengganu dan Besut.

Bagaimanapun, kerusi Parlimen Hulu Terengganu jatuh ke tangan BERSATU selepas Rosol yang bertanding atas tiket UMNO menyertai BERSATU selepas hampir enam bulan menang.

Mengulas lanjut, Rozi yang juga Ketua UMNO bahagian Hulu Terengganu, berkata pintu rundingan terutama membabitkan pengagihan kerusi dengan PAS sudah ditutup walaupun beberapa pemimpin parti itu mendakwa rundingan masih berlangsung.

“BN dan UMNO negeri juga tidak pernah berbincang dengan parti lain, termasuk AMANAH dan PKR bagi menghadapi PRU15, seperti yang didakwa,” katanya.

Mengulas lanjut, Rozi yang juga ADUN Telemong berkata, pendirian BN dan UMNO untuk bertanding secara solo dibuat atas desakan pengundi dan pimpinan parti di peringkat akar umbi.