June 4, 2023

Cubaan Zahid tangguh prosiding bela diri kes YAB di tolak Hakim

Spread the love

Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur Datuk Collin Lawrence Sequerah menolak percubaan Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi untuk menangguhkan prosiding bela diri sementara menunggu rayuannya mendapatkan keterangan 11 saksi didengar di Mahkamah Rayuan.

Mahkamah Tinggi hari ini memutuskan bahawa perbicaraan bela diri Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berhubung kes Yayasan Akalbudi (YAB) mesti diteruskan seperti yang dijadualkan untuk mengekalkan beberapa tarikh perbicaraan yang penting.

Keputusan Hakim Datuk Collin Lawrence Sequerah itu sekali gus menolak percubaan Ahli Parlimen Bagan Datuk itu untuk menangguhkan prosiding sementara menunggu rayuannya mendapatkan keterangan 11 saksi didengar di Mahkamah Rayuan.

Hari ini (28 Jun 2022) adalah hari kelapan Zahid memberi keterangan di kandang saksi, setelah Mahkamah Tinggi memerintahkannya membela diri terhadap 47 tuduhan rasuah, pecah amanah dan pengubahan wang haram, dana YAB.

Pada akhir keterangan Zahid petang tadi, peguam bela utamanya Hisyam Teh Poh Teik meminta perbicaraan bela diri itu ditangguhkan sementara sehingga Mahkamah Tinggi mendengar permohonan penangguhan berkaitan kes ini pada 7 Julai atau Khamis depan.

Perbicaraan kes Zahid telah pun dijadualkan berlangsung dari Isnin hingga Khamis minggu ini dan Isnin hingga Khamis minggu depan.

Pada 18 Februari lalu, Zahid memohon mendapatkan kenyataan yang direkodkan penyiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) daripada 18 saksi, bagi menyediakan pembelaan dirinya.

Mahkamah Tinggi pada 9 Mei menolak permohonan itu dan beliau pada 10 Mei merayu kepada Mahkamah Rayuan untuk mendapatkan kenyataan hanya 11 saksi. Rayuannya masih belum didengari.

Pada 23 Jun lalu, peguam Zahid memohon Mahkamah Tinggi menangguhkan perbicaraan bela diri itu sehingga Mahkamah Rayuan memutuskan rayuan memohon kenyataan saksi. Bagaimanapun, Mahkamah Tinggi semalam menetapkan 7 Julai sebagai tarikh pendengaran permohonan penangguhan itu.

Sebagai saksi pembelaan di mahkamah, Zahid perlu melalui tiga peringkat keterangan iaitu pemeriksaan utama peguam bela, pemeriksaan balas pendakwaan dan pemeriksaan semula peguam bela.

Pemeriksaan utama adalah di mana Zahid menjawab soalan peguamnya sendiri untuk menjelaskan keterangannya, manakala peringkat pemeriksaan balas ialah apabila pihak pendakwaan akan menyoalnya, dan peringkat pemeriksaan semula adalah apabila peguam Zahid akan bertanya soalan untuk membolehkannya menjelaskan keterangannya.

Hisyam meminta perbicaraan ditangguhkan buat sementara waktu memandangkan pemeriksaan utamanya selesai petang tadi, tetapi tidak meminta pihak pendakwaan menyoal balas anak guamnya, sehingga Mahkamah Tinggi mendengar permohonan penangguhan perbicaraan pada 7 Julai sementara menunggu keputusan Mahkamah Rayuan.

Hisyam menjelaskan bahawa permohonan penangguhan yang akan didengar pada 7 Julai ini dibuat dengan afidavit meminta Zahid tidak disoal balas sehingga keputusan Mahkamah Rayuan, kerana terdapat keperluan untuk tertuduh memberikan pembelaan lengkap dengan dibekalkan pernyataan saksi-saksi yang lain sebelum ini kepada penyiasat.

Hisyam memohon penangguhan kes itu didengar seawal esok berbanding 7 Julai.

Tetapi Ketua Pendakwa Raya Datuk Raja Rozela Raja Toran berkata pihak pendakwaan tidak bersedia untuk mengemukakan hujahnya esok, berikutan notis singkat yang diberikan peguam Zahid.

“Pertama sekali, kami diserang hendap dengan notis usul yang dihantar melalui e-mel pada Sabtu. Dan nombor dua, kami perlu memfailkan afidavit kami sebagai balasan, itu diberikan, kami tidak boleh melakukannya tanpanya.

“Dan nombor tiga, jika kami tidak dibenarkan, atau jika Yang Arif akan membenarkan esok supaya kami tidak meneruskan pemeriksaan balas, maka apa lagi yang perlu kami lakukan?

“Apa yang berlaku kepada perbicaraan ini? Apa yang berlaku pada tarikh yang telah kita tetapkan? Jadi, saya membantah permohonan penangguhan, sama ada penangguhan pemeriksaan balas atau penangguhan keseluruhan prosiding,” katanya.

Hisyam berkata permohonan penangguhan dan rayuan itu akan menjadi tidak sah atau tiada nilai atau tiada tujuan lagi, jika pihak pendakwaan dibenarkan untuk menyoal balas Zahid sebelum keputusan Mahkamah Rayuan.

Hakim bagaimanapun menyatakan bahawa tidak akan ada prejudis kepada Zahid jika Mahkamah Rayuan memutuskan untuk membenarkan keterangan saksi lain kerana Zahid boleh dipanggil semula untuk memberi keterangan.

Hakim Sequerah juga menyatakan bahawa ini adalah kali pertama beliau mendengar bahawa beliau perlu mengosongkan semua tarikh perbicaraan yang dijadualkan sebelum ini mulai esok hingga Rabu depan dan menunggu perbicaraan pada 7 Julai (Khamis depan), sambil menegaskan bahawa beliau tidak mahu perbicaraan terhalang.

Hisyam memohon maaf tentang perkara itu dan menjelaskan bahawa permohonan penangguhan yang akan didengar pada 7 Julai adalah sebahagian daripada proses perbicaraan yang adil, menawarkan perbicaraan dibawa ke hadapan dengan mengemukakan hujahnya esok dan membenarkan pihak pendakwaan mengemukakan hujahnya sebagai jawapan pada hari lain.

Beliau menjelaskan Zahid bagaimanapun akan disoal balas ketika dia masih belum lagi dapat membuat pembelaan penuh.

Hisyam berkata beliau yakin pernyataan saksi-saksi lain akan menyokong keterangan Zahid, dan ia akan membolehkan presiden UMNO itu memberitahu mahkamah bahawa keterangannya disokong oleh saksi-saksi tersebut.

Raja Rozela pula menyifatkan permintaan peguam Zahid sebagai permohonan saat akhir yang boleh difailkan lebih awal selepas keputusan Mahkamah Tinggi pada 9 Mei lalu.

“Mereka meminta keadilan dan mengenakan kami, kami dibuli, saya tidak menghargainya. Mereka menyerang hendap, mereka sepatutnya memfailkan notis ini tatkala Yang Arif membuat keputusan… Ini adalah percubaan terakhir, saat akhir.”

Ditanya oleh hakim bagaimana pemeriksaan balas akan menjejaskan usaha Zahid untuk mendapatkan keterangan saksi lain, Raja Rozela menjawab sebenarnya tidak kira sama ada Zahid boleh mendapatkan kenyataan ini sebelum dia diperiksa balas atau selepas pemeriksaan balas bermula.

Hakim juga berkata: “Saya tidak bersedia untuk menunggu, secara jujur… mungkin teruskan dengan pemeriksaan balas.”

Raja Rozela berhujah bahawa permohonan penangguhan Zahid sebenarnya tidak “mendesak” dan menunjukkan bahawa pihak pendakwaan sedang “tergesa-gesa” untuk menyediakan afidavit jawapan dan hujah sambil menyoal balasnya.

Hakim kemudian memutuskan untuk mendengar permohonan penangguhan itu pada 4 Julai (Isnin depan), tetapi turut menegaskan perbicaraan mesti diteruskan dengan Zahid disoal balas.

“Jadi, saya menetapkan permohonan untuk perbicaraan pada 4 (Julai) dan bukannya 7 (Julai), tetapi saya fikir sementara itu pemeriksaan balas diteruskan,” kata hakim.

Pihak pendakwaan akan meneruskan pemeriksaan balas terhadap Zahid esok, seperti yang diputuskan oleh Mahkamah Tinggi hari ini.

Zahid berdepan 12 pertuduhan pecah amanah, dengan didakwa menggunakan dana YAB untuk membuat enam pembayaran kad kredit milik persendirian, polisi insurans kenderaan dan lesen motor persendirian, kiriman wang kepada sebuah firma guaman dan sumbangan kepada persatuan bola sepak Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Bagi lapan tuduhan rasuah, dia didakwa menerima suapan daripada tiga syarikat iaitu Mastoro Kenny IT Consultant & Services, Data Sonic Group Berhad dan Profound Radiance Sdn Bhd sebagai dorongan untuk dirinya sebagai Menteri Dalam Negeri ketika itu bagi membantu syarikat berkenaan mendapatkan projek MyEG.

Presiden UMNO itu juga berdepan 27 pertuduhan pengubahan wang haram dengan membabitkan diri dalam transaksi secara langsung membabitkan pendapatan daripada aktiviti haram antara 29 Mac 2016 dan 11 April 2018.