June 4, 2023

Media bebas lapor kes Syed Saddiq tanpa prejudis: Mahkamah

Spread the love

Organisasi media bebas melaporkan perbicaraan kes rasuah Syed Saddiq Syed Abdul Rahman yang sedang berlangsung tanpa prejudis, kata Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini.

Pesuruhjaya Kehakiman Azhar Abdul Hamid membuat keputusan itu selepas pihak pendakwaan memohon untuk memetik dua syarikat berita, Sinar Harian dan Astro Awani, untuk tindakan undang-undang selepas mereka menerbitkan transkrip prosiding mahkamah semalam yang masih belum dikemukakan secara rasmi sebagai bukti.

Azhar, yang merupakan hakim bersidang dalam perbicaraan Syed Saddiq, berkata kebebasan bersuara adalah hak asasi, sambil menambah bahawa Mahkamah Tinggi tidak mempunyai kuasa untuk menghalang orang ramai daripada mengulas mengenai kes itu.

Tetapi beliau menegaskan bahawa komen tidak boleh keterlaluan.

“Setakat komen atau kemas kini kes itu, kita tidak boleh menghalang orang ramai daripada membuat ulasan.

“Saya fikir ia termaktub di bawah Perlembagaan tetapi mungkin ia satu peringatan yang baik bahawa komen mesti berada dalam perimeter yang dibenarkan.

“Janganlah kita berlebihan dalam keseluruhan perkara ini,” katanya petang ini menurut MalayMail.

Awal pagi tadi, Timbalan Pendakwa Raya Datuk Wan Shaharuddin Wan Ladin memberitahu mahkamah bahawa Sinar Harian dan Astro Awani telah menyiarkan kononnya transkrip prosiding mahkamah semalam.

Beliau mendakwa kedua-dua syarikat itu tidak mempunyai wakil mereka yang membuat liputan prosiding mahkamah semalam.

Wan Shaharuddin mahu Azhar menegur pengarang kedua-dua pertubuhan itu dan memanggil mereka ke mahkamah esok supaya mereka boleh menjelaskan bagaimana mereka memperoleh transkrip itu.

Beliau menambah bahawa laporan polis telah dibuat awal pagi ini mengenai transkrip yang bocor.

Transkrip itu dikatakan rakaman audio antara Syed Saddiq dan pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bernama Mohd Ishan Sapuan.

Dalam klip audio itu, kedengaran seorang lelaki dikenali sebagai Ihsan memberitahu Syed Saddiq supaya menyokong Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai perdana menteri.

Suara yang sama juga kedengaran mengatakan SPRM sentiasa digunakan oleh kerajaan sebagai alat untuk menakut-nakutkan pembangkang.

Klip audio itu telah dimainkan di mahkamah semalam semasa perbicaraan.

Wan Shaharuddin juga memberitahu mahkamah hari ini bahawa dia tidak berpuas hati dengan seorang lelaki bernama Farhan Iqbal yang mengenal pasti dirinya sebagai ketua komunikasi untuk Syed Saddiq.

Farhan telah membuat tweet prosiding mahkamah dan semalam tweet transkrip di akaun twitter ini https://twitter.com/lamkanahraf .

Wan Shaharuddin berhujah bahawa tweet Farhan adalah sub kehakiman dan akan mempengaruhi pendapat umum mengenai perbicaraan itu.

Dia menuntut lelaki yang hadir di mahkamah hari ini menjelaskan tindakannya.

“Orang yang membocorkan transkrip ini hadir di sini hari ini tetapi saya juga mahu editor Sinar Harian dan Astro Awani menjelaskan diri mereka juga. Kami mahu Farhan menjelaskan dirinya juga sebelum kami meneruskan,” kata Wan Shaharuddin

“Walaupun diberi amaran berulang kali, kami masih melihat tindakan bodoh, naif dan tidak matang seperti ini yang saya rasa adalah subjudis kepada perbicaraan ini,” tambahnya.