May 31, 2023

5 cara mudah kesan akaun ‘troll’ yang ramai kena tahu

Spread the love

Ramai yang tertekan dan risau dengan kebanjiran akaun palsu atau ‘troll’ di media sosial pada hari ini yang sengaja diwujudkan oleh pihak tidak bertanggungjawab semata-mata untuk menipu, menyebarkan propaganda, berita palsu dan fitnah.

Sebenarnya, agak mudah untuk mengenal pasti akaun ‘troll’ dan ‘trick’ yang mereka sering gunakan untuk mengganggu keharmonian hidup orang lain.

Dikongsikan oleh seorang peguam dan bekas Pegawai Tugas-tugas Khas Kepada Menteri, Liyana Marzuki di Facebooknya, berikut adalah 5 panduan dan tip untuk mengenali akaun ‘troll’, ‘cybertrooper’ dan seumpamanya serta bagaimana cara mereka ‘buat kerja’.

Troll

Jadi saya kongsikan di sini tips nak kenal pasti Troll Farm.

  1. Namanya pelik-pelik belaka, tak macam nama sebenar. Contoh: Jejaka Spanar, Kiah Puaka, Pelangi Malam. Ada yang terlebih bijak, guna nama betul juga. Tapi kita tengok pula ciri seterusnya.
  2. Gambar profile yang dia guna ntah apa-apa. Ada guna gambar kucing, muka kartun, gambar curi pun ada. Yang semestinya, mereka takkan guna gambar muka mereka.
  3. Gambar lain dalam wall dia pun hampeh. Takde sebutir pun yang kita boleh kenal pasti dia siapa. Kalau jenis cytro pentaksub pula, penuh dalam wall dia pemimpin pooojaan dia.
  4. Tengok apa dia posting. Kalau dok share semua benda yang sama pasal pemimpin poooojaaan, confirm troll la tu. Lagi satu, dia trick pergi posting benda lain, tapi satu like pun takde kebanyakan posting dia.
  5. Tengok senarai kawan-kawan dia pula. Kalau setakat bawah 300 tu, dah jadi red flag. Kawan-kawan dia pulak set-set dia. Semua profile hantu.

Haaaa… Kalau banyak ✅ ciri-ciri di atas, confirm la tu. Ni set-set jembalang troll. Kerja dia sebar dakyah propaganda, fitnah-fitnah dan maklumat palsu.

Apa trick yang mereka selalu guna dalam kerja mereka?

  1. Suka tempek-tempek poster dakyah politik. Yang dah cantik kena bikin.
  2. Cakap takde fakta hanya banyak auta dan pusing-pusing.
  3. Bila kita jawab satu, dia spin dan kona ke isu lain pula.
  4. Suka naikkan marah kita, dengan maki-maki dulu.

Ni semua ajaran sesat yang diajar kepada jembalang hantu.

Depa ni ada latihan khusus sebelum mula kerja. Temanya “if you cannot beat them, confuse them”.

Tuan/puan, takyah keliru pun. Jumpa set-set ni report pada FB. Tekan 3 dot kat tepi profile dia, dan klik report untuk akaun palsu. Lepas tu klik block pula.

Biaq pi dia meroyan. Kalau orang gila kita masukkan dalam Tanjung Rambutan kan? Sama la set-set ni. Sejenis jiwa kacau. Troll farm ni kita campak dia ke kancah paling hina, block kan saja.

Biar pening dia nak bukak akaun lain pula.

They rule by fear. Kononnya. Macam boogeyman juga.

Selagi kita tahu trick depa ni dan tunjuk kita berani melawan, habis la depa. Tak boleh cari makan.

Pesanan khidmat masyarakat, pagi ni untuk tuan puan…

😊✌🏼
#jihadmelawantrollarmy #pertahankandemokrasi

Salam hormat,
Liyana Marzuki