March 28, 2023

DAP dikecam netizen kerana kempen kumpul dana untuk saman fitnah

Spread the love

Pengguna media sosial mempersoalkan kutipan dana dalam talian yang dilancarkan DAP bagi membantu dua ahlinya membayar ganti rugi RM350,000 selepas didapati bersalah memfitnah bekas timbalan menteri MCA Chew Mei Fun akhir bulan lalu.

Mahkamah Tinggi Shah Alam telah memerintahkan Ahli Parlimen Puchong Yeo Bee Yin dan bekas Ahli Parlimen Damansara Tony Pua membayar jumlah tersebut kerana mendakwa Chew telah meluluskan penjualan tanah pada harga rendah kepada MCA.

Tetapi tindakan itu mendapat kecaman daripada pengguna internet yang mengatakan bahawa pemimpin DAP mampu membayar ganti rugi tanpa meminta derma orang ramai.

Ramai juga yang meninggalkan komen sarkastik menyuruh mereka meminta bantuan Barisan Nasional atau Umno dalam “urusan wang” kerana mereka paling berpengalaman dengan kluster mahkamah.

“Minta tolong Zahid, dia masih presiden Umno. Takkan dia nak tolong?” kata pengguna Facebook Rose Ho.

Seorang lagi pengguna bernama Chris Bong berkata: “Ini bukan untuk keadilan. Ini untuk menunjukkan bahawa anda tidak pernah salah.”

Yeo berkahwin dengan ahli perniagaan terkemuka Lee Yeow Seng, yang juga Ketua Pegawai Eksekutif IOI Properties Group Bhd.

Bapa mentuanya, mendiang Lee Shin Cheng, adalah pengasas IOI Group Bhd, salah satu konglomerat terbesar Malaysia.

Pua pula ialah seorang ahli perniagaan dan bekas CEO firma perunding e-perniagaan Malaysia yang disenaraikan di bursa Singapura.

Chew, bekas menteri pembangunan wanita, keluarga dan masyarakat, memfailkan saman terhadap mereka pada Mac 2018, menuduh mereka melakukan fitnah.

Pua diperintahkan oleh mahkamah pada 30 Nov untuk membayar Chew RM200,000 manakala Yeo diberitahu membayar RM150,000. Chew turut diberikan kos RM50,000 yang perlu dibayar oleh defendan.

DAP telah memuat naik mesej meminta dana untuk membayar saman itu, dengan bayaran ditujukan kepada akaun bank parti itu untuk cawangan Damansara.

Ia berkata di laman Facebooknya bahawa sebarang lebihan wang akan digunakan untuk siri kempen pilihan raya seterusnya.

Ramai pengguna media sosial bertindak balas dengan menuduh kedua-dua pemimpin itu mengutamakan kepentingan mereka dan membebankan rakyat.

“Ayuh. Kamu berdua yang kaya raya, masih mahu rakyat menderma. Kamulah yang sepatutnya membantu rakyat meningkatkan taraf hidup mereka. Jangan buat publisiti seperti ini,” kata pengguna Facebook Robin Tee.

Hadi Zulkifli pula berkata: “Sekarang Covid sudah tiada, bukan lagi ‘kita jaga kita’. Kita jaga YB.”

“Suami awak tak boleh tolong ke?” tambah pengguna Ahmad Azim. “Kalau ada suami billionaire, jangan kedekut.”

https://www.malaysianow.com/news/2022/12/06/dap-under-fire-over-fundraising-campaign-for-defamation-suit